Outlaw Audio home shop products hideout news support about
Topic Options
#83142 - 03/28/10 01:02 AM No sound from subwoofer-990/oppo bdp-83
cogito Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 03/05/10
Posts: 11
Loc: Janesville, WI
I just took the plunge into the world of seperates and purchased the 990/7125 combo. The amp arrived Friday although it has some cosmetic damage(I'll have to wait till Monday for a reply from Outlaw on that). I did confirm that it's fuctionally ok. The problem I have is no output from the subwoofer(Sunfire). I have an oppo bdp-83 connected to the 990 by both direct multichannel analog 5.1 and stereo analog. Nothing gets sent to the sub from both inputs whether it's bluray, dvd or cd. I swapped the sub connection cable between the oppo and the 990, still no luck. The connection between the 990 and sub is good as the test tone during the set up came through the sub loud and clear.

I'm guessing I have a setting wrong somewhere. I followed Gonk's set up guide for the 990/oppo and have the secondary audio of the oppo turned off. The output is set to bitstream. The set up routine of the 990 did recognize the sub as present. Anyone's help would be greatly appreciated.
_________________________
Outlaw Model 990/7125
Oppo BDP-83
Pioneer KURO PDP-5080
Directv HR22-100
Sony PS3
Polk RT800, CS400, FX500
Epik Empire Subwoofer
Monster power HTS-5100
Harmony One remote
Blue Jeans and Monoprice interconnects

Top
#83146 - 03/28/10 10:13 AM Re: No sound from subwoofer-990/oppo bdp-83 [Re: cogito]
KOYAAN Offline
Desperado

Registered: 09/04/05
Posts: 358
Loc: Sanford NC
Do you get any activity from the sub if you use a digital connection from the Oppo to the 990 ?
_________________________
HT:
990/770
Oppo BD83SE
Pioneer Elite DV-47A
Magnavox HDMR513h DVR/DVD-R
Sony DVD megachangers-2
Sony CD megachangers-2
Monster power centers-2
Sony 48" rear projection SDTV
Roku video player
JVC AL-A158 Turntable
Polk RT-2000s,CS-650,XS-650s,RT80s
LFM-1EX
Hsu VTF-1
12" Velodyne

Family room:
OPPO 970
Sony 32" direct view HDTV
Denon 3801
Rolk RMs

Top
#83150 - 03/28/10 12:36 PM Re: No sound from subwoofer-990/oppo bdp-83 [Re: KOYAAN]
cogito Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 03/05/10
Posts: 11
Loc: Janesville, WI
Thanks for the reply KOYAAN.
I've tried both coax and optical digital connections, still no output from the sub. I have confirmed on the OSD that the correct audio input has been assigned. I'm at a complete loss at this point.
_________________________
Outlaw Model 990/7125
Oppo BDP-83
Pioneer KURO PDP-5080
Directv HR22-100
Sony PS3
Polk RT800, CS400, FX500
Epik Empire Subwoofer
Monster power HTS-5100
Harmony One remote
Blue Jeans and Monoprice interconnects

Top
#83151 - 03/28/10 12:56 PM Re: No sound from subwoofer-990/oppo bdp-83 [Re: cogito]
cogito Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 03/05/10
Posts: 11
Loc: Janesville, WI
I just connected the subwoofer multichannel output line directly to my sub from the oppo and it did receive signal. The problem has to be either the way I have the 990 set up or a maybe a defect in the 990.
_________________________
Outlaw Model 990/7125
Oppo BDP-83
Pioneer KURO PDP-5080
Directv HR22-100
Sony PS3
Polk RT800, CS400, FX500
Epik Empire Subwoofer
Monster power HTS-5100
Harmony One remote
Blue Jeans and Monoprice interconnects

Top
#83152 - 03/28/10 01:04 PM Re: No sound from subwoofer-990/oppo bdp-83 [Re: cogito]
gonk Offline
Desperado

Registered: 03/21/01
Posts: 14049
Loc: Memphis, TN USA
Here are a couple things to try:

  • With coaxial/optical output, try a calibration disc with Dolby Digital or DTS test tones and see if the subwoofer test tone works.
  • With the multichannel analog output, try the AIX test disc's subwoofer test tone.


If the first doesn't work, that would suggest the wrong setting for the BDP-83's digital output or an issue at the 990. If the second doesn't work, it would suggest a setting mistake or issue at the BDP-83.
_________________________
gonk
HT Basics | HDMI FAQ | Pics | Remote Files | Art Show
Reviews: Index | 990 | speakers | BDP-93

Top
#83154 - 03/28/10 02:34 PM Re: No sound from subwoofer-990/oppo bdp-83 [Re: cogito]
KOYAAN Offline
Desperado

Registered: 09/04/05
Posts: 358
Loc: Sanford NC
Originally Posted By: cogito
I just connected the subwoofer multichannel output line directly to my sub from the oppo and it did receive signal. The problem has to be either the way I have the 990 set up or a maybe a defect in the 990.

Gonk is more experienced in this than I, but if you get a signal going directly from the Oppo to the sub, and no signal through the 990, I'd look for a problem in the 990.
You might want to particularly check you crossover settings on the 990( you may even want to jack them all up to 80 or even 100 for the sake of the test), make sure your speakers are all set to "small"on the 990 and make sure your speakers are all set to "large" on the Oppo.
As gonk recommended, a test disc is a good way to verify what's happening. (I use the Avia disc for such things).
If you still get no signal from the 990 to the sub, you might want to call tech support.
Do you get bass to the subwoofer from other sources ?
_________________________
HT:
990/770
Oppo BD83SE
Pioneer Elite DV-47A
Magnavox HDMR513h DVR/DVD-R
Sony DVD megachangers-2
Sony CD megachangers-2
Monster power centers-2
Sony 48" rear projection SDTV
Roku video player
JVC AL-A158 Turntable
Polk RT-2000s,CS-650,XS-650s,RT80s
LFM-1EX
Hsu VTF-1
12" Velodyne

Family room:
OPPO 970
Sony 32" direct view HDTV
Denon 3801
Rolk RMs

Top


Who's Online
0 registered (), 11 Guests and 3 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newest Members
asummer, DNAer, 45ho, DanielF, aba4430
7881 Registered Users
Top Posters (30 Days)
Outlaw Ben 4
XenonMan 2
Owl's_Warder 2
tulane_steve 2
rklein 2
Forum Stats
7881 Members
60 Forums
10459 Topics
91057 Posts

Max Online: 165 @ 12/02/10 12:17 AM